Taken van de preventieassistente

Onze preventieassistentes zijn opgeleid om de volgende taken zelfstandig uit te voeren.

Preventietaken:

  • Afnemen medische anamnese (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)
  • In kaart brengen van de conditie van het tandvlees (DPSI-score)
  • Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging
  • Verwijderen van tandsteen en tandplak
  • Polijsten van tanden en kiezen
  • Aanbrengen van fluoride
  • Aanbrengen van sealants (beschermlaag op blijvende kiezen bij kinderen)

Overige taken:

  • Gastvrouw van de patiënt
  • Maken van röntgenfoto’s
  • Afdrukken maken voor gebitsmodellen (happen)
  • Maken van noodkronen
  • Assisteren tandarts bij de behandelingen die hij uitvoert

Alle bovenstaande taken voert de preventieassistente zelfstandig uit in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de tandarts.

De patiënt is onze gast

Wij zien onze patiënten als onze gasten en willen het u dan ook graag zo comfortabel mogelijk maken. Door te werken met preventieassistentes kunnen wij u in één behandelkamer, zowel de behandelingen door de tandarts bieden als de preventiebehandelingen. Onze preventieassistentes zijn daarbij uw gastvrouw. Zij heten u welkom en begeleiden u naar de behandelkamer.

Wij werken met twee behandelkamers. In iedere kamer is een vaste preventieassistente werkzaam. De tandarts loopt van de ene naar de andere kamer, zodat u kunt blijven zitten. De preventieassistente blijft steeds bij u. Zowel tijdens de preventiebehandelingen, die zij zelf uitvoert, als ook tijdens de behandelingen van de tandarts, waarbij zij assisteert. U krijgt dus geen nieuw gezicht te zien en hoeft ook niet naar een andere behandelkamer. Bovendien bent u met één afspraak vaak helemaal klaar.

Tandsteen verwijderen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald om tandvleesontstekingen te voorkomen.

Tandsteen wordt verwijderd met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt. In sommige gevallen kiest de preventieassistente ervoor om met een haakje het tandsteen handmatig weg te halen.

Verschil preventieassistente en mondhygiëniste

Een preventieassistente is opgeleid om het tandsteen en plak (plaque) boven het tandvlees en tot 3 mm onder het tandvlees te verwijderen. Dit wordt oppervlakkig tandsteen genoemd. Heeft zich eenmaal tandsteen dieper onder het tandvlees gevormd dan mag dit alleen door een mondhygiënist of tandarts verwijderd worden.

Een mondhygiënist is een paramedicus, die daartoe een hbo opleiding heeft gevolgd. Een mondhygiënist is daarmee bevoegd om tandsteen dieper onder het tandvlees te verwijderen.

Wanneer er bij u tandsteen onder het tandvlees is ontstaan kan de tandarts er voor kiezen om u zelf te behandelen of in overleg met u door te verwijzen naar een mondhygiënist. Aan onze praktijk is geen mondhygiënist verbonden. Wij hebben ervoor gekozen om te werken met preventieassistentes. Op zich hebt u geen verwijzing van de tandarts nodig om naar een mondhygiënist te gaan. Wanneer u (eventueel in overleg met de tandarts) hebt besloten om een mondhygiënist te bezoeken kunt u zelf op zoek gaan naar een mondhygiënist of u door ons laten verwijzen.

Waarom wij hebben gekozen om te werken met preventieassistentes

Bij het overgrote deel van onze patiënten is er geen sprake van tandsteen diep onder  het tandvlees. U kunt dan prima behandeld worden door onze preventieassistentes.

Bovendien stelt dit ons in staat om bij u in één afspraak zowel de tandartsbehandeling als ook het preventiewerk uit te voeren zonder dat u te maken krijgt met een nieuw gezicht en zonder dat u van behandelkamer hoeft te wisselen.