Tandsteen verwijderen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald om tandvleesontstekingen te voorkomen.

Tandsteen wordt verwijderd met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt. In sommige gevallen kiest de preventieassistente ervoor om met een haakje het tandsteen handmatig weg te halen.

Verschil preventieassistente en mondhygiëniste

Een preventieassistente is opgeleid om het tandsteen en plak (plaque) boven het tandvlees en tot 3 mm onder het tandvlees te verwijderen. Dit wordt oppervlakkig tandsteen genoemd. Heeft zich eenmaal tandsteen dieper onder het tandvlees gevormd dan mag dit alleen door een mondhygiënist of tandarts verwijderd worden.

Een mondhygiënist is een paramedicus, die daartoe een hbo opleiding heeft gevolgd. Een mondhygiënist is daarmee bevoegd om tandsteen dieper onder het tandvlees te verwijderen.

Wanneer er bij u tandsteen onder het tandvlees is ontstaan kan de tandarts er voor kiezen om u zelf te behandelen of in overleg met u door te verwijzen naar een mondhygiënist. Aan onze praktijk is geen mondhygiënist verbonden. Wij hebben ervoor gekozen om te werken met preventieassistentes. Op zich hebt u geen verwijzing van de tandarts nodig om naar een mondhygiënist te gaan. Wanneer u (eventueel in overleg met de tandarts) hebt besloten om een mondhygiënist te bezoeken kunt u zelf op zoek gaan naar een mondhygiënist of u door ons laten verwijzen.

Waarom wij hebben gekozen om te werken met preventieassistentes

Bij het overgrote deel van onze patiënten is er geen sprake van tandsteen diep onder  het tandvlees. U kunt dan prima behandeld worden door onze preventieassistentes.

Bovendien stelt dit ons in staat om bij u in één afspraak zowel de tandartsbehandeling als ook het preventiewerk uit te voeren zonder dat u te maken krijgt met een nieuw gezicht en zonder dat u van behandelkamer hoeft te wisselen.